Umělá sladidla a éčka v potravinách

Umělá sladidla a éčka v potravinách

Když se řekne jídlo, člověka většinou ani nenapadne, že by v něm mohl najít něco škodlivého. 

Výživa | 20.06.2016 | Michal Rudzinskyj

Dívám se na nevelkou pevnou kapsli. Pod jejím pláštěm je schovaná látka příznivě ovlivňující stav kloubů, kterou s velkou mírou bezpečnosti užívají nejen siloví sportovci, ale i běžná populace. Předmětem údivu však v tomto případě není samotná podstata preparátu v podobě účinné látky, ale naopak zdánlivě bezvýznamný vnější obal. Ačkoliv slouží pouze jako dočasná schránka pro přesně odměřenou gramáž spásného medikamentu, ukrývá v sobě jedno malé tajemství. Obsahuje totiž barvivo. Syntetické. Nesloužící žádnému léčebnému efektu či technologické potřebě, zde pouze plní funkci jakéhosi okrasného efektu. Jenže proč? Ta otázka je určitě na místě v případě, pokud jde o jedno z potenciálně nejškodlivějších barviv vůbec.

Kompletní článek najdete pod názvem Zdravá strava: co je to aspartam? Umělá sladidla a éčka v potravinách

 
 
Přidej na Facebook Přidej na Linkuj Přidej na Vybrali.sme Přidej na Jagg

Verze pro tisk